Aile Danışmanlığı Nedir ?

Aile danışmanlığı, aile üyelerinin ilişkilerini anlamalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olan bir terapi yöntemidir. Aile danışmanlığı, bir aile biriminin yaşadığı zorluklarla başa çıkmalarına ve daha sağlıklı bir ilişki kurmalarına destek olur. Aile danışmanları, aile üyelerine destek sağlayarak, sağlıklı iletişim becerilerini öğretir ve aile birimindeki sorunları çözmeye yardımcı olur. Aile danışmanlığı, ailelerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur.

Şükrü Balcı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

“Şükrü Balcı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ” olarak sizlere birçok alanda destek sağladığımız gibi aynı zamanda “Aile Danışmanlığı” konusunda da sizlerin yanınızda olacağımızı söylemek isteriz.

Ayrıca kurumumuzda kendimize ait bir “Aile Danışma Odası” da bulunmaktadır. Velilerimizin ya da uzmanlarımızın talebi doğrultusunda burada da görüşmeler gerçekleştirilmektedir.

Son  olarak ise bugüne kadar göz ardı edilen ailelerin ve aile danışmanlığının aslında, zihinsel engelli çocukların eğitiminde en önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta bize göre bu eğitimin kim tarafından ve nasıl verileceğidir. Bu aile eğitimini danışman verirse, hem aileler çocuklarının eğitimine nasıl katkıda bulunacaklarını daha iyi bir şekilde öğrenir hem de ailenin içinde bulunduğu psikolojik durumda, ailenin bu stres faktörlerine uyum sağlayıp çözümlemesine büyük oranda katkı sağlayabilir. Eğer bu alanda uzman bir danışman yoksa, özel eğitim uzmanı da psikolojik yardımla ilgili gerekli yönlendirmeleri yaparak aile eğitimini verebilir. Bu eğitim, engelle ilgili bilimsel bütün öğeleri içinde barındırmalıdır. Küçük el broşürleri, doktorların, danışmanların aktaracağı bilgilerle bu bilimsel öğeler ailelere sağlanabilir.

Sırasıyla ailenin ilk psikolojik tepkilerinden, bu tepkilerin sonucunda ailelerin tutumlarından, aile eğitim çalışmalarından, danışmanın izleyeceği yollardan ve danışmanın dikkat etmesi gereken ana noktalardan bahsettim. Bu bahsettiğim öğeler bana göre aile eğitimi için yeterli olacak ana noktalardır. Ama bu konu çoğunlukla göz ardı edilmiş olduğu için yeterli veri ve kaynak yoktur. Bazı üniversitelerin ilgili bölümlerinde (Çocuk gelişimi, Özel eğitim öğretmenliği vs.) ders olarak verilen bu konu bence daha fazla araştırılmalı ve sınırları iyi çizilmelidir.

Aile Danışmanlığı ve Özel Eğitim Arasındaki Bağlantı 

“Özel Eğitimde Aile Danışmanlığı” özel gereksinimli çocukların eğitim ve gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Aile danışmanları, ailelerin daha sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için çalışmalar yapar ve aile bütünlüğünü destekler. Aile danışmanlığı, aile içi iletişim, çatışma çözümü, stres yönetimi ve sorun çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlar . Aileler, bu hizmet aracılığıyla çocuklarının özel gereksinimlerine uygun eğitim ve destek alabilirler.

Türkiye’de özel eğitim ve aile danışmanlığı hizmetleri, özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak sunulmaktadır. Hem özel eğitimli çocuklar hem de aile danışmanlığı birbiri ile ayrılmaz bir bütündür diyebiliriz. Birbiri ile çok yakından ilgili bu alanda bilmemiz gereken birçok nokta vardır.

Aile Danışmanlığında Dikkat Edilecek Noktalar

Bunlardan ilki ailelerin bu değişmiş hayat şekline farklı tepki vermeleri farklı sorunları doğurabileceğidir. Bunu somut örneklerle açıklayabiliriz. Bazı aileler engellilik durumunu olduğu gibi kabul ederken, bazı aileler ise hayatlarını zehir ettiği için çocuğa gizli olarak kızgındırlar. Suçluluk hissi, öfke ve bunların altında yatan keder, ailenin bütün hayatını felç eder. Bazı anne babalar mükemmel olmaya ve kusursuz bir çözüm bulmaya çalışırlar. Diğer bazıları ise problemi yadsımaya devam eder ve depresif bir duygu durumunda yaşarlar. Buradaki en önemli zaman, çocuğun terapiye başlamasıdır. Ailelerin buradaki temel yanılgılarından en önemlisi terapinin tüm sorunları silip süpüreceği, olduğu gibi hepsini kökten çözeceği ve çok hızlı bir şekilde çocuğun normale döneceğidir. Böyle bir yanılgının içerisine düşmemek gerekir. 

Bir başka nokta ise ailenin bilinçlendirilmesi için aile bireylerinin bilimsel bilgilerle donatılması gerekmesidir. Öncelikle ebeveynlerin özel eğitim içinde okulun önemli bir parçası oldukları duygusu kazandırılmalıdır. Okul-aile işbirliğinin sağlanması belki de özel eğitimde ki en önemli noktadır.

Aile Danışmanlığı

Aile danışmanlığı, aile üyelerinin ilişkilerini anlamalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olan etkili bir terapi yöntemidir. Bu yöntem, bir aile biriminin karşılaştığı zorluklarla başa çıkmasına ve daha sağlıklı bir ilişki kurmasına destek olur. Aile danışmanları, aile üyelerine destek sağlayarak sağlıklı iletişim becerilerini öğretir ve aile birimindeki sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Sonuç olarak, aile danışmanlığı ailelerin daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur.

Aile danışmanlığının temel amacı, aile üyelerinin ilişkilerini anlamalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olmaktır.

Aile danışmanları, aile üyelerine sağlıklı iletişim becerilerini öğretir ve aile birimindeki sorunları çözmeye yardımcı olurlar.

Aile danışmanlığı, ailelerin yaşadığı zorluklarla başa çıkmalarına ve daha sağlıklı bir ilişki kurmalarına destek olarak, ailelerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur.