Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı

Yaygın gelişimsel bozukluk, erken çocukluk dönemindeki çocukların sosyal beceri, dil ve davranış alanlarında akranlarına oranla aynı gelişim düzeyine sahip olmama durumudur. Bu noktada yaşanan problemler gelişimin farklı alanlarını da etkileyerek kalıcı olarak işlev bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Yaygın gelişim bozukluk adı altında da beş ayrı başlıktan söz edilebilir.

Bunlar;

  • Otizm
  • Asperger Sendromu
  • Rett Sendromu
  • Çocukluğun Dezintegratif Bozukluğu
  • Başka Türlü Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Atipik Otizm) olarak sıralanabilir.
  • Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı; bu tanı grubunun içerisinde yer alan tüm bireylerin bireysel gelişim özelliklerine, eğitim gereksinimlerine ve öncelikli ihtiyaçlarına dikkat edilerek hazırlanmıştır.
  • Bu program ile;
    -Öğrencilerin ihtiyacı olan işlevsel becerileri onlara kazandırmak için önkoşul becerilerden olan eşleme ve taklit becerilerinin, sosyal anlamda etkileşim başlatma ve bu etkileşimi sürdürme, istek-ihtiyaçlarını ifade etmeleri için alıcı ve ifade edici dil- iletişim becerilerinin, öz bakım, günlük yaşam, sosyal uyum ve akademik becerilerini geliştirmek ve bu sayede öğrencinin en az bağımlı şekilde hayatını idame ettirmesi amaçlanmıştır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Destek Eğitim Programı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Destek Eğitim Programı; doğum öncesi, sırası ve sonrasında herhangi bir nedene bağlı olarak iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozuklukları içerir. Bu bozukluklar sonucunda bedensel yeti ve kabiliyetlerini farklı kademelerde kaybeden, toplumsal yaşama uyum sağlamakta, özbakım ve bağımsız yaşam noktasında desteğe ihtiyacı olan bireyler vardır. Bu bireylere bedensel engelli bireyler denir. Bedensel engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu hareketin ve ekstremitelerindeki yetersizlikleri ile ilgili gerekli fiziksel desteğin sağlanması çok önemlidir. Bu sebeple de program; bedensel engelli bireylere normal gelişim basamaklarındaki becerileri kazandırmayı, bireylerin postür bozukluklarını minimize etmelerini, psikomotor becerilerini geliştirmeyi, günlük yaşamda bağımsız hareket edebilmelerini, düzgün beden bütünlüğü ve duruş için uygun motor , algı ve duyu bütünlüğünü sağlamayı, yardımcı cihazlarla hayatlarını kolaylaştırmalarını ve tüm bunların yanında bilişsel, duyusal ve psikolojik anlamda da gelişmelerini amaçlamaktadır.

İşitme yetersizliği, işitme testlerinde normal sınırlardan belirli derecede sapma gösteren bireylerin, konuşmada, dil kullanımında ve iletişimde zorluklar yaşamasıdır.

İşitme kaybının nedenleri arasında kalıtım, hamilelik ve doğum komplikasyonları, enfeksiyonlar, hastalıklar, kulak enfeksiyonları, gürültüye maruz kalma ve yaşlanma gibi faktörler bulunur.

İşitme yetersizliği, şiddetine göre hafif, orta, orta-ileri, ileri ve çok ileri derecelerde olabilir. Ayrıca ortaya çıkış zamanına göre prenatal, perinatal, postnatal ve konuşmanın edinilme dönemine göre prelingual, perilingual ve postlingual olarak sınıflandırılabilir.