Objektif Çocuk Değerlendirme ve Dikkat Testleri 

Bebek, çocuk yada yetişkin bireylerin zeka, performans, gelişim düzeyini belirleme (çocukların erken dönemde keşfedilmesi yada olası problemlerin erken dönemde fark edilmesi ) dikkat ve algılarını gözlemlemeyi hedefleyen testlerdir.

Zeka Testleri

WISC-4 Zeka Testi

WISC-4, çocukların sözel kavrama, algısal akıl yürütme, çalışma belleği ve işleme hızı gibi dört temel bilişsel yeteneğini değerlendirir. Bu yeteneklerin her biri, çocukların genel zeka seviyesini ve bilişsel kapasitelerini daha iyi anlamak için detaylı bir şekilde incelenir.

Catell 2A Zeka Testi

7:6 ile 14 yaş arası bireyler ile okuma yazma bilmeyen yetişkinlere uygulanmaktadır. Tamamen görsel itemlerden oluşması nedeni ile kültürden arındırılmış bir zeka testidir. 4 alt test ve 46 maddeden oluşmaktadır. Her bir alt testin süresi farklı olmakla birlikte süreli bir testtir.

Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi 

Çocuk değerlendirme testleri arasında Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi de yer almaktadır. Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi, 3 ile 15 yaş arasındaki çocukların çizdiği insan resminden iç dünyasını anlamak için kullanılan bir testtir. Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi, projektif bir testtir.

Catell 3A Zeka Testi

14 yaş ve üzerine yönelik uygulanan bu test zekanın soyut alanındaki işlevini saptamaya yöneliktir.

Dikkat ve Algı Testleri

D2 Dikkat Testi

D2 Dikkat Testi bireylerin dikkat düzeylerini, öğrenme becerilerini, psikomotor hızlarını, zihin konsantrasyon düzeyini ve seçici dikkat düzeyini ölçmeye yarayan çok fonksiyonlu bir testtir. Bununla birlikte ölçülen başka özellikler de vardır. Bu özelliklerden en çok dikkat çekenleri ise kişinin verilen görevi ne kadar hız ile gerçekleştirebildiği ve performans düzeyidir. D2 Dikkat Testi kişilerde uygulanma yaş aralığı 9 ile 60 yaş arasıdır. Test sonucunda bireyin psikomotor hızı ve performans düzeyi (performans düzeyinin zamanla gösterdiği değişim) hakkında bilgi sahibi olunur.

Frankfurter Dikkat Testi

Okullarda, anaokullarında, kreşlerde ve rehberlik merkezlerinde 60-72 ay arası çocuklara bireysel olarak uygulanabilen bir testtir. Çocukların dikkat gücünü ölçmek için kullanılır.

Burdon Dikkat Testi

Bireyin dikkat gücünü ölçmek için 10 ile 20 yaş arasındaki tüm bireylere uygulanabilir. Eğitim-Öğretim yılı içerisinde sınıfta dikkat eksikliği yaşayan öğrencilerin tespiti veya dikkat güçlüğü olduğu düşünülen öğrencinin dikkat gücünün belirlenmesi amacıyla tüm sınıfa uygulanabilir.

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi

4-8 yaş arası çocukların görsel algılama yeteneklerini değerlendirmek için tasarlanmış bir performans testidir. Görsel algı becerileri sayesinde çocuklar, akademik başarıları için gerekli olan okuma, yazma, aritmetik ve diğer tüm becerileri kazanırlar.

Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi

6 yaş 6 ay ve 12 yaş 11 ay aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır. Çocuktan kendisine gösterilen şekilleri çizmesi istenir. Gördüğünü çizebilme becerisinin değerlendirildiği bu testte, çocuğun çizimleri değerlendirilir ve algısal olarak sıkıntı yaşadığı alanlar ortaya konur.

Gelişimsel Tarama Testleri

Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri (AGTE)

0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Dil-bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal beceri-özbakım alanlarında çocuğun yaşıtlarına göre gelişimini değerlendirir. Çoğunlukla anneden veya çocuğun bakımından sorumlu kişiden alınan bilgilere göre doldurulur. Çocuğun, yaşıtlarının gerisinde olduğu bir alan çıkarsa bu alanda daha detaylı bir değerlendirme faydalı olacaktır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

4-6 yaş arasına uygulanan bu test, çocuğun akademik hayata başlamaya hazır olup olmadığını ölçer. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar ve Kopya Etme şeklinde altı bölümden oluşmaktadır. Değerlendirme sonunda çocuğun okula başlamaya uygun bilgiye sahip olduğu veya olmadığı ortaya çıkar. Aileye bu sonuçlara göre yönlendirme yapılır.

Gessell Gelişim Figürleri

1-7 yaş arası çocuklara uygulanır. Çocuğun, kolaydan zora doğru sıralanmış şekilleri çizmesi istenir. Görsel algıyı ölçme amaçlı olsa da, gördüğünü çizebilme becerisini de ölçen bir testtir. Çocuğun çizimleri değerlendirilir ve buna göre çocuğun zihin yaşı elde edilir.

Peabody Resim Kelime Testi

2-12 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir. Özellikle alıcı dil becerilerini, kendine söyleneni algılama ve değerlendirme becerilerini ölçmek için kullanılır.

Porteus Labirent Testi

Bu test, bireylerin dikkat sürelerini, hafıza kapasitelerini, problem çözme yeteneklerini ve düşünme hızlarını ölçmek için kullanılır. Test, birkaç adım süren bir labirent çözme görevini içerir ve bu görevler genellikle kağıt üzerinde yapılır. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. 

Kent E-G-Y Testi

6-14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemek ve patolojiyi saptamak amacıyla uygulanır. Bilgiye ve dile dayanan bir testtir. 

Projektif (Yansıtıcı) Testler

Beier Cümle Tamamlama Testi

A (6-18 yaş) ve B (13 yaş ve üzeri) formu şeklinde iki formdan oluşmaktadır. Kurumumuzda 6-18 yaş aralığını ölçen A Formu kullanılmaktadır. Çocuktan yarım bırakılmış cümleleri okuması ve dilediği gibi doldurması istenir. Verilen cevaplara göre çocuğun geçmiş ve gelecek algısı, anne ve baba algısı, kendilik algısı, arkadaşlarına karşı tutumu, karşı cinse karşı tutumu, korku ve kaygıları, suçluluk duygusu, iş veya okula karşı takındığı tavır değerlendirilir.

Luisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi

Bu testte çocuklara bazı kısa öyküler okunur ve çocuğun bu öyküyü devam ettirmesi ve tamamlaması istenir. Çocuğun cevapları yorumlanarak eğer varsa, kaygı, korku ve komplekslerine ve bunların nedenlerine ulaşılmaya çalışılır.