Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir farklılıktır. Sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluk olarak kendini gösterir. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çeşitli çalışmalarda OSB sıklığının %1’in üzerinde olduğu saptanmıştır.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

OSB’ye neyin neden olduğu tam bilinmemektedir fakat genetik yatkınlık bu hususta önemli rol oynamaktadır. Genlerdeki değişkenlerin otizm  nedenleri arasında en önemli rolü oynadığı kabul edilmektedir.  OSB tanısı alan çocukların beyin görüntülemelerinde erken yaşta bazı farklılıkların ortaya çıktığı ve yaşla birlikte bu farklılıkların değiştiği bulunmuştur. Otizm etiyolojisinde çevresel faktörler de vardır. Ebeveynlerin ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olması bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan nedenlerdendir. Bunun yanısıra bilhassa son  zamanlarda yine otizmi etkilediği düşünülen beslenme şekli, civaya maruz kalma, aşı gibi faktörlerin otizm gelişimine katkısı olduğu doğrulanmamıştır. Bu gün kabul edilen en önemli görüş, otizmin   beynin erken evrelerinde gelişen, gen çevre etkişelimi nedeniyle ortaya çıkan, norogelişimsel bir farklılık olduğu yönündedir.

OTIZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU BELIRTILERI NELERDIR?

OSB belirtileri genellikle çocuğun hayatının ilk ya da ikinci yılında ortaya çıkmaktadır. Dil gelişiminde gecikme, sosyal ilgisizlik veya çevreye karşı alışılmadık aşırı duyarlılığı içeren başlangıç belirtileri tipik olmaktadır. 

OSB tanısı konulan bebekler yaşamın ilk altı ayında diğer bireyleri daha az aramakta,  onlara daha az bakmaktadırlar. Ayrıca bu dönemde bu çocuklarda sosyal gülümsemenin de az olduğu ve bu bebeklerin daha az ses çıkardığını ortaya konmuştur.  İsmi seslenildiğinde bakmamanın sekizinci aydan itibaren OSB’li çocuklar ile normal gelişim  gösteren çocukları ayırt etmede yardımcı olmaktadır. OSB çocukları, normal gelişim gösteren çocuklardan ayırt eden özellikler; göz teması, sosyal ilgi ve gülümsemede yetersizlik, jest ve işaret kullanımında sınırlılık, ismi seslenildiğinde bakmama, taklit etme becerisinde yetersizlik, alıcı ve ifade edici dilde gecikme olarak tanımlanmıştır.

2-3 yaş döneminde ise sosyal alanda en sık karşılaşılan belirtiler; göz temasının yetersizliği, sosyal oyunlara ve karşılıklı sosyal etkileşime azalmış ilgi düzeyi, paralel oyun ve paralel konuşma olarak kendini göstermektedir.

4-5 yaş grubunda ise, akranlarından farklılıklar gösterme, kısıtlı jest mimikler, başkaları ile etkileşime girmekte isteksizlik, yaşıt aramama ve yaşıt ile ilişki sürdürememe belirginleşmektedir. Normal gelişen bireylerde empati seviyesi erişkin düzeyine yaklaşmaktayken, bu grupta empati söz konusu olmamaktadır. Dil gelişimi ve iletişim sorunları OSB tanılı bireylerin sorunlarının önemli kısmını oluşturmaktadır. Dil becerilerinin geliştiği vakalarda ise tekrarlayan davranışlar ve yineleyici dil kullanımı, karşısındakinin konuşmasını yineleme,  şahıs zamirlerini karıştırma, normal ses volümünün farklılaşması, sosyal etkileşim için dilin kullanımında sorunları içeren tarzda dil kullanımı normalden farklı olmaktadır. Konuşamayan grupta ise anlamsız sesler çıkarma bazen yeni kelime uydurma görülmektedir. Yine bu dönemde sallanma, kendi ekseninde dönme, parmak ucunda yürüme, garip el hareketleri, kanat çırpma gibi motor stereotipiler sık görülmekte; ayrıca törensel davranışlar örneğin oyuncak dizme, oyuncakları sürekli belli sıraya koyma, oyuncakların belli parçaları ile oynama söz konusu olmaktadır.

Yine erken dönemden itibaren Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan grupta; akademik becerilerde sorunlar, özel eğitimden faydalanamama ve davranış sorunları daha şiddetli görülmektedir. Özellikle belli dönemlerde ve ya mevsimlerde otizm belirtileri şiddetlenen, takıntıları artan, uyku problemleri artan grupta İki Uçlu Bozukluk açısından dikkatli olmak gerekmektedir. Otizmle ile birlikte ek psikiyatrik sorunlar hem otizm belirtilerini şiddetlendirmekte hem de gidişini olumsuz etkilemektedir.

OSB Tanısı Nasıl ve Kimler Tarafından Konabilir?

OSB tanısı koyabilecek kişiler, yalnızca konuda alanında uzman olan doktorlardır. Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir; ancak, davranışları farklıdır. Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur. Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir.

Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.

Otizm Spektrum Bozukluğu, sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Beynin yapısını veya işleyişini etkileyen sinir sistemi sorunlarından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda Otizm Spektrum Bozukluğu sıklığının %1’in üzerinde olduğu saptanmıştır.

Otizmin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, çevresel etkenler ve beyin gelişimindeki farklılıkların rol oynayabileceği düşünülmektedir.