Özel (Özgül) Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı
Özel Öğrenme Güçlüğü olan öğrencilerin zihinsel gelişim olarak akranlarıyla aynı gelişim düzeyine sahip olduğu fakat akademik başarı olarak olması gerekenin çok altında performans gösterdiği bilinmektedir. Bu öğrencilerin sözel dil, okuma- yazma, matematik, mantık yürütme ve sosyal beceriler gibi birçok noktada desteğe ihtiyacı vardır. Fakat bu durum; kültürel farklılıklar, ekonomik düzey, kalitesiz eğitim gibi dış faktörlerden kaynaklanmamalıdır.
- Özgül Öğrenme Güçlüğü kendi içerisinde;
- Okuma Güçlüğü (Disleksi)
- Matematik Güçlüğü (Diskalkuli)
- Yazılı Anlatım Güçlüğü (Disgrafi)
- Sınıflandırılamayan Öğrenme Güçlükleri olarak dört alt başlık içerisinde incelenmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü, özel eğitime gereksinim duyan bireyler içerisindeki en büyük grubu içermektedir. Görülme sıklığı; okul dönemindeki çocukların %5-%15’inde, özel eğitim kategorilerinin %50’sinde ve erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla dört kat daha fazla görülmektedir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü olan öğrencilerde okul öncesi dönemden itibaren; dil,- iletişim, işitsel algı/işitsel bellek, görsel algı/görsel bellek, kavramlar, psikomotor, dikkat, sıralama-organizasyon, kendini yönetme, sosyo-duygusal alanlarda güçlükler görülebilmektedir. Yine bu bireylerde;
- Yazı yazarken ya da konuşurken ses yada hecelerin yer değiştirdiği (ekşi-eşki vs.),
- Dil alanında sözcükleri doğru bir şekilde telaffuz edemediği (para- pala vs.)
- Kafiyeli sözcükleri okumakta/ayırt etmede desteğe ihtiyaç duyduğu ( tabak-kabak vs.)
- Bir kelimede yer alan birbirine benzeyen sesleri ayırt edemediği (zaman- saman, bavul-davul vs..)
- Kendisine söylenen kelimedeki harflerine veya hecelerine ayıramadığı,
- Okuma ya da yazma esnasında (b-d-p, m-n, f-v vs. gibi) sesleri düzenleri olarak birbirine karıştırdığı
- Kendisine söylenen ya da gördüğü sayı/ sözcükleri tam tersi bir şekilde ve yansıma haliyle okuyup yazma ( 7-4, 12-21, 2-5, evde- vebe, bak-dak)
- Basit düzeydeki matematik işlemlerinde zihinden işlem yapmada ve matematik işaretlerinin ifade ettiği anlamları anlamlandırmada sınırlılık yaşadığı,
- Çarpım tablosunu ezberlemekte ve problem çözmekte akranlarına oranla ciddi anlamda desteğe ihtiyaç duyduğu,
- Sağ ve solu, haftanın günlerini, ay-yıl-mevsimlerin ve alfabenin sırasını karıştırdığı gözlemlenmiştir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Programı ile;
Öğrencilerin öğrenmeye hazırlık becerilerini, okuma yazmaya hazırlık ve temel okuma yazma becerini, matematikte gerekli olan temel kavramları gündelik hayatlarında da kullanmaları ve yaşadıkları olaylar ve genel problemler karşısında akıl yürütme, çözümleyici düşünme becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır.