Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı
Zihin yetersizliği yaşayan bireyler; zihinsel işlevleri bakımından ortalamanın iki standart sapma altında farklılık gösteren bireylerdir. Bu bireyler yaşadıklarını duruma bağlı olarak akranlarına oranla kavramsal becerilerde ve sosyal uyum becerilerinde sınırlılık yaşamaktadırlar. Yine aynı şekilde psikomotor gelişim ve dil gelişimi, dikkat, hafıza, öğrenme ve akademik beceri noktalarında da sınırlılık yaşamakta ve özel eğitime ihtiyaç duymaktadırlar fakat bireylerin özel eğitim destek hizmetlerinden yararlanabilmeleri için bahsedilen bu özelliklerin 18 yaşından önceki bir dönemde ortaya çıkması gerekmektedir. Zihin yetersizliği yaşayan bireyler hafif düzey, orta düzey ve ağır düzey olmak üzere üç başlık altında incelenmektedir.
Hafif düzey zihinsel yetersizliği olan bireyler; akranlarına daha yakın bilişsel düzeye sahip, okuma yazmayı edinebilme ihtimali çok daha yüksek olan, bağımsız olarak hareket edebilme kabiliyetinin çok fazla olduğu ve özel eğitim destek hizmetlerine çok daha sınırlı ihtiyaç duyan bireylerdir.
Orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler; bilişsel ve kavramsal anlamda ve sosyal uyum becerilerinde çok daha fazla sınırlılık yaşayan, akademik ve günlük becerileri kazanmak için özel eğitim destek hizmetlerine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyan bireylerdir.
Ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler; bilişsel ve sosyal uyum becerilerinde ciddi eksiklikler yaşayan ve dolayısıyla özbakım becerilerinin öğretilmesinin dahi yıllarca sürdüğü, bakıma/ yardımcıya ve sürekli özel eğitim destek hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerdir.
Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı ile bireylerin; bağımsız yaşama adapte olmaları, özbakım becerilerini kendilerinin yerine getirmeleri, günlük yaşam becerilerini kazanmaları, psikomotor, dil ve sosyal uyum becerilerini uygun şekilde geliştirmeleri amaçlanmıştır.